Śledzie zielone w zalewie

MOJE GOTOWANIE - ŚLEDZIE ZIELONE W ZALEWIE

SKŁADNIKI


- śledzie zielone (tuszki, filety) 1 kg
- sól
- przyprawa do ryb


zalewa:


- woda 3 szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- ocet 10% 3/4 szklanki
- ziele angielskie kilka ziaren
- liście laurowe 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- cukier
- do obtaczania ryb mąka
- do smażenia olej

PRZYGOTOWANIE

1. Śledzie posypać solą i przyprawą do ryb, obtaczać w mące i smażyć na oleju.

2. Z wody, octu,przypraw i cebuli pokrojonej w talarki ugotować zalewę, którą zalać ułożone w misce lub w słoikach śledzie.

3. Dodać do zalanych zalewą ryb trochę oliwy pozostałą ze smażenia śledzi.

4. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.

UWAGA:

Po wystygnięciu dodałem jeszcze 1 łyżeczkę ziarenek kolendry.

WYPRÓBOWAŁEM JUŻ KILKA RAZY! PYSZNOŚCI! GORĄCO POLECAM!

Przygotowałem na podstawie www.mojeprzepisy.pl

  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/1683-marchewka-z-chrzanem
  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/2538-dlaczego-gotuj