Śledzie zielone w zalewie
MOJE GOTOWANIE - ŚLEDZIE ZIELONE W ZALEWIE
SKŁADNIKI
- śledzie zielone (tuszki, filety) 1 kg
- sól
- przyprawa do ryb
zalewa:
- woda 3 szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- ocet 10% 3/4 szklanki
- ziele angielskie kilka ziaren
- liście laurowe 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- cukier
- do obtaczania ryb mąka
- do smażenia olej
PRZYGOTOWANIE
1. Śledzie posypać solą i przyprawą do ryb, obtaczać w mące i smażyć na oleju.
2. Z wody, octu,przypraw i cebuli pokrojonej w talarki ugotować zalewę, którą zalać ułożone w misce lub w słoikach śledzie.
3. Dodać do zalanych zalewą ryb trochę oliwy pozostałą ze smażenia śledzi.
4. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
UWAGA:
Po wystygnięciu dodałem jeszcze 1 łyżeczkę ziarenek kolendry.
WYPRÓBOWAŁEM JUŻ KILKA RAZY! PYSZNOŚCI! GORĄCO POLECAM!
Przygotowałem na podstawie www.mojeprzepisy.pl
- /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/1683-marchewka-z-chrzanem
- /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/2538-dlaczego-gotuj