Ciasto maślankowe

SKŁADNIKI:

- 1 szklanka maślanki
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- pół szklanki oleju (najlepiej z pestek winogron)
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i pół szklanki mąki
- 100 g wiórek kokosowych
- cukier puder do posypania


PRZYGOTOWANIE:

- 2 jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem ze szklanką cukru,
- dodajemy maślankę i olej, mieszamy,
- mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy porcjami do masy jajecznej,
- mieszamy mikserem,
- na koniec dodajemy cukier waniliowy,
- ciasto przelewamy do foremki, uprzednio nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

- z 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli,
- utwardzamy ją 1/2 szklanki cukru,
- mieszamy z wiórkami,
- pianę wykładamy an ciasto.

- Pieczemy 40 - 50 minut w 180 stopniach C.


Ciasto maślankowe przygotowałem wg przepis Jolanty Pasternak z programu Ewy Wachowicz "EWA GOTUJE".  Przepis bardzo latwy, a ciasto przepyszne!

Drukuj