Kapusta duszona

 

SKŁADNIKI:


• 75 dag kiszonej kapusty (w moim przypadku niezbyt kwaśnej)
• 2 cebule,
• 2 łyżki oliwy,
• 1 szklanka wody,
• 1 surowy ziemniak, sól, cukier ( w moim przypadku dodatkowo łyżeczka delikaty)

 

PRZYGOTOWANIE:


• Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. Lekko zrumienić na rozgrzanym oleju.
• Kiszoną kapuste włożyć do rondelka, dodać zrumienioną cebulę, wlać wodę i całość dusić mniej wiecej 50 minut na bardzo małym ogniu.
• Obrać i zetrzeć na tarce ziemniak, dodać go do kiszonej kapusty. Nastepnie kapustę doprowadzić do wrzenia, aż uzyska kremową konsystencję.
• Przyprawić solą i cukrem (a także delikatą)

Kapustę duszoną podałem jako dodatek do żeberek zapiekaych z fasolą.

  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/3296-powiteczne-spotkanie
  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/3053-moje-gotowanie-polewa-truskawkowa