Ziemniaki faszerowane

 

SKŁADNIKI:

• 6 średnich ziemniaków
• sól, pieprz
• 5 dag sera z niebieską pleśnią
• oliwa
• cebula • 3 ząbki czosnku
• 10 dag pieczarek
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• kilka Suszonych pomidorów w oleju
• miód
• sos sojowy


PRZYGOTOWANIE:

• Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie.
• Przekroić wzdłuż na pół.
• Wydrążyć łyżką małą formę z każdej połówki.
• Ser pleśniowy rozkruszyć i połączyć z wydrążonym miąższem z ziemniaków, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać.
• Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę obraną cebulę i czosnek.
• Gdy się zeszklą, dołożyć pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć ok. 10 min.
• Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Odstawić do ostygnięcia.
• Pomidory osaczyć z zalewy i pokroić w paski.
• Połówki ziemniaków posmarować miodem wymieszanym z sosem sojowym i nadziewać farszami serowym i grzybowym, dodać po 2-3 paseczki pomidorów.
• Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
• Piec ok. 15-20 min, aż ziemniaki zaczną się złocić, a ser lekko się rozpuści.

  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/3352-jajka-faszerowane-lososiemszynk
  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/3296-powiteczne-spotkanie