Chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

SKŁADNIKI:


- 2 szklanki mąki żytniej,
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 plaskie łyżeczki soli,
- 1 plaska łyżeczka cukru,
- zakwas,


PRZYGOTOWANIE:

- Wszystkie suche składniki wymieszać;
- Dodać zakwas i 4 szklanki wody mineralnej (niegazowanej);
- Wszystko dokladnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny;
- Po 2 godzinach odłożyć 2 łyżki ciasta na zakwas na następny chlebek, wstawić do lodowki.
- Pozostale ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem i obsypanych maką form "keksówek", przykryć ściereczką i pozostawić na noc.
- Piec następnego dnia w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut.

MÓJ KOMENTARZ:

Próbę samodzielnego upieczenia chleba podjąłem jakieś trzy tygodnie temu. Poslużyłem się w tym celu przepisem znalezionym w Internecie. Mimo że postępowalem ściśle wedlug wskazówek autora przepisu i filmiku, próbę uznałem za nieudaną. Niepowtarzalny smak chleba przeslonił fakt, że moje pieczywo nie wyroslo nawet na centymetr i bardziej przypominalo swym wyglądem placek, aniżeli oczekiwany bochenek.

Wczoraj otrzymałem przepis od pani Dorotki, koleżanki Asi z pracy. Do przepisu pani Dorotka dołaczyła sloiczek zakwasu. Niemal natychmiast przystąpilem do pieczenia.

Z ciasta, które przygotowalem, wyszly mi dwie "keksowki" - duża i mała.  Smak mojego chleba (dodam: z masłem) jest nieporównywalny z żadnym chlebem kupionym w sklepie. I do jego upieczenia nie potrzeba żadnej maszyny! Wystarczy zwykły piekarnik!

Spróbuj i Ty! Nie pożałujesz!

  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/3783-coroczne-spotkanie-z-przyjaciomi-2012
  • /moje-gotowanie/323-moje-gotowanie/3353-coroczne-spotkanie-z-przyjaciomi