Biszkopt makowy z kremem i polewą z czekolay

 

SKŁADNIKI:

na tortownicę o średnicy 24cm
(lekko zmodyfikowany przepis z bloga Moje Wypieki)

Blaty makowe:

- 300 g maku z puszki
- 270 g cukru
- 8 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku migdałowego

WYKONANIE:

- Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i olejek z migdałów. - Zmiksować do połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywną masę. Delikatnie wymieszać z masą makową.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę makową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C na 45 minut - piec do tzw. "suchego patyczka".
- Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić na 3 blaty.

Poncz

50 ml likieru
2 łyżki wody

Wymieszać.

Krem waniliowy:

- 500 g (de)serka waniliowego
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego

- Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier  waniliowy.
- W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką (de)serek waniliowy. Dodawać do niego kremówkę, wymieszać szpatułką.

Polewa z czekolady - Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuściłem i wymieszałem z łyżką masła i dwoma łyżkami mleka. Całość posypałem wiórkami kokosowymi.

PYCHOTA!!!!

 

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4015-moje-gotowanie-ciasto-bananowe-z-mas-karmelow
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3988-moje-wypieki-czekoladowe-nerwuski