Ciasto z Earl Grey'em

 

SKŁADNIKI:

- 2 szklanki + 2 łyżki parzonej herbaty Earl Grey
- 1 szklanka rodzynek
- 2 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ kostki masła
- 6 łyżek przesianego cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
- Zalać rodzynki dwiema szklankami Earl Grey’a i odstawić, żeby zmiękły.
- Przesiać do średniej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy.
- Dodać masło i posiekać je nożem, aż połączy się z sypkimi składnikami.
- Dodać herbatę z rodzynkami.
- Mieszać, aż masa będzie gładka.
- Przelać ciasto do lekko natłuszczonej wysokiej, prostokątnej formy keksowej.
- Piec 50-60 minut. Sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest suche.
- Odstawić na dziesięć minut, żeby ostygło i wyjąć z formy.
- Poakłuwać ciasto od góry szpikulcem.
- Zmieszać pozostałą herbatę z cukrem pudrem i posmarować ciasto za pomocą pędzla.

 

Autorką przepisu jest Anna Olson. Skorzystałem z jej kącika na kanale KUCHNIA PLUS. Anna proponuje podawać to ciasto na ciepło, z masłem lub z sałatką owocową o herbacianym aromacie. Ja, niestety, z tej propzycji nie skorzystałem, a i tak było pyszne.

SMACZNEGO!

 

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4113-moje-gotowanie-biszkoptowy-jabecznik
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/4015-moje-gotowanie-ciasto-bananowe-z-mas-karmelow