Malinowe babeczki

SKŁADNIKI (na 6-8 babeczek)

- 120 g mąki
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


nadzienie:

- 120 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru


do dekoracji:

- 120 gmalin ....           
- kilka listków mięty (opcjonalnie)

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:


1 - Masło utrzeć z cukrem l i cukrem waniliowym na puszysta masę.
2 - Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno jajko, mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3 - Delikatnie mieszając, wsypywać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta, a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki.
4 - Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości i lekko wyrównać powierzchnię. Foremek silikonowych nie smarujemy tłuszczem.              
5 - Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
6 - Wyjąć babeczki z piekarnika i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.

7 - Masę z serka mascarpone i cukru pudru rozsmarować na powierzchni babeczek.
8 - Udekorować babeczki owocami i listkami mięty (opcjonalnie), a następnie delikatnie zdjąć foremki silikonowe.

ŹRÓDŁO: "ALE PYCHOTA" nr 2 2012