Potrawka z pieczarkami

 

SKŁADNIKI:


• 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
• 20 dag pieczarek,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 por,
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
• 10 dag żółtego sera,
• sól, pieprz,
• 2 fyżki oleju


PRZYGOTOWANIE:


• Z pora zdjąć wierzchnią warstwę i pokroić go na plasterki,
• Pieczarki oczyścić i rozdrobnić.
• Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać, a następnie na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić je na nim.
• Po kilku chwilach dodać pieczarki i smażyć je, aż zmiękną.
• Dodać por i doprawić solą, pieprzem oraz papryką.
• Całość dusić pod przykryciem 20 minut, w razie konieczności podlewać wodą.
• Ziemniaki pokroić na plasterki, ułożyć na wierzchu potrawy i dusić jeszcze kilka minut, by ziemniaki zagrzały się.
• Posypać je startym żółtym serem i oprószyć pieprzem.

  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3879-moje-gotowanie-kotlety-ziemniaczane
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/3349-noki-kurczaka-zapiekane-z-soczewic