MOJE GOTOWANIE - Zapiekanka kalafiorowa

SKŁADNIKI 
- 1 kalafior
- 150 g szynki drobiowej lub wieprzowej w plastrach
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1 łyżka posiekanego koperku (ja dodałem prawie pół pęczka)
- 1 łyżka masła
- masło 
- sól
WYKONANIE 

- 1. Kalafior oczyścić i podzielić na mniejsze różyczki. Gotować przez 3 min w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- 2. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Jajka ubić w misce, po czym połączyć z posiekanym koperkiem i mlekiem. Doprawić do smaku solą
- 3. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Do natłuszczonej formy wyłożyć połowę kalafiora i pociętej wędliny.
- 4. Do składników w naczyniu wyłożyć resztę kalafiora. Wierzch posypać pozostałą szynką. Całość równomiernie zalać mieszanką jajeczną. Danie piec ok. 40 min w temp. 160°C. Podawać na gorąco.
10 minut przed końcem pieczenia wierzch potrawy można posypać startym żółtym serem 
Przygotowałem na podstawie przepisu p. Marii Krężołek ("Gotuj krok po kroku") 
  • /moje-gotowanie/499-dania-gowne/4064-danie-gowne-boczniakowe-flaczki