Zupa-krem z brokułów

SKŁADNIKI


• 1/2 kg brokułów
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka rosołu z kury (może być bulion z kostki)
• 5 łyżek śmietany
• 1 łyżka masła lub margaryny
• sól
• pieprz


PRZYGOTOWANIE


1. Brokuły starannie myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy w garnku na łyżce roztopionego masła lub margaryny. Zalewamy 3/4 litra wody, dodajemy brokuły i gotujemy.


2. Gdy brokuły będą miękkie, wyjmujemy kilka małych różyczek i odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy rosół i mieszamy.


3. Wszystko razem miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy śmietanę. Mieszamy i rozlewamy do talerzy.

 

4. Po zmiksowaniu dodajemy 2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoma w krążki. Gotujemy do miekkości, od czasu do czasu mieszając.

UWAGA

Zupę przygotowałem na dwa dni. Pierwszego dnia podałem z grzaneczkami z chleba. Na drugi dzień dodałem do niej pokrojoną w grube plastry kiełbasę śląską. PYCHA!

POLECAM!

Zupę-krem przygotowałem na podstawie przepisu Danuty Mielniczuk.

PRZYŚLIJ PRZEPIS mr 11 (wrzesień 2008)

 

 

  • /moje-gotowanie/500-zupy/2484-zupa-ziemniaczana-z-kuchni-staropolskiej