Zupa czosnkowa z serkiem topionym

 

   Wypróbowałem dzisiaj przepis na szybką i bardzo smaczną zupę. Jej prostota i właśnie smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zupa, którą dzisiaj ugotowałem, będzie odtąd należała do moich ulubionych. Gorąco zachęcam do jej przygotowania.

SKŁADNIKI:


•  3 serki topione, tzw. trójkąciki
•  4 szklanki bulionu z 3 kostek
•  1 kubeczek śmietany
•  2 łyżki pszennej mąki
•  3 ząbki czosnku (kto lubi bardziej ostre - więcej)
•  pęczek koperku
•  sól, pieprz
  


PRZYGOTOWANIE:


1. Czosnek obieramy, siekamy i miażdżymy.
2. Koperek płuczemy i po osączeniu siekamy.
3. Bulion zagotowujemy. Następnie odlewamy go trochę do kubeczka. Do odlanego bulionu wkładamy  topione serki i mieszamy całość do rozpuszczenia.
4. Bulion w garnku gotujemy przez chwilkę z czosnkiem i koperkiem.
5. Wlewamy do niego rozpuszczone w bulionie serki.
6. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszamy do zagotowania.
7. Zupę po ugotowaniu doprawiamy sola i pieprzem.

Ja zjadłem tę zupę ze świeżą bułeczką z masłem. Zupka - palce lizać! ZAPEWNIAM!

  • /moje-gotowanie/500-zupy/2484-zupa-ziemniaczana-z-kuchni-staropolskiej