Zupa czosnkowa z serkiem topionym
Wypróbowałem dzisiaj przepis na szybką i bardzo smaczną zupę. Jej prostota i właśnie smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zupa, którą dzisiaj ugotowałem, będzie odtąd należała do moich ulubionych. Gorąco zachęcam do jej przygotowania.
SKŁADNIKI:
• 3 serki topione, tzw. trójkąciki
• 4 szklanki bulionu z 3 kostek
• 1 kubeczek śmietany
• 2 łyżki pszennej mąki
• 3 ząbki czosnku (kto lubi bardziej ostre - więcej)
• pęczek koperku
• sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek obieramy, siekamy i miażdżymy.
2. Koperek płuczemy i po osączeniu siekamy.
3. Bulion zagotowujemy. Następnie odlewamy go trochę do kubeczka. Do odlanego bulionu wkładamy topione serki i mieszamy całość do rozpuszczenia.
4. Bulion w garnku gotujemy przez chwilkę z czosnkiem i koperkiem.
5. Wlewamy do niego rozpuszczone w bulionie serki.
6. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy, mieszamy do zagotowania.
7. Zupę po ugotowaniu doprawiamy sola i pieprzem.Ja zjadłem tę zupę ze świeżą bułeczką z masłem. Zupka - palce lizać! ZAPEWNIAM!
- /moje-gotowanie/500-zupy/2484-zupa-ziemniaczana-z-kuchni-staropolskiej