Sałatka z buraków i ziemniaków

 

 


SKŁADNIKI:

• 40 dag buraków,
• 30 dag kwaszonej kapusty,
• 30 dag ziemniaków,
• 1 cebula (10 dag),
• 6 łyżek oleju,
• 1 łyżka chrzanu,
• 3 łyżeczki cukru,
• 2 łyżki natki pietruszki,
• sól, pieprz.


PRZYGOTOWANIE:

• Buraki umyć, ugotować, ostudzić, brać, pokroić w drobną kostkę.
• Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, również pokroić w kostkę.
• Cebulę obrać, opłukać, okroić w półkrążki.
• Kapustę odcisnąć i lekko posiekać.
• Warzywa połączyć, dodać natkę, olej, chrzan i cukier.
• Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Sałatkę można przygotować na kilka godzin przed podaniem lub dzień wcześniej.

Sałatka z zieloną soczewicą

 

SKŁADNIKI:

• S dag ugotowanej zielonej soczewicy
• por
• cebula szalotka
• zielona papryka
• winne jabłko.

Sos:

• 2 łyżki octu balsamicznego
• łyżka soku z cytryny
• 3 łyżki oliwy
• sól
• pieprz

PRZYGOTOWANIE:

• Składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać.
• Por opłukać, drobno pokroić w talarki.
• Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę, a cebulę obrać i pokroić w plasterki.
• Jabłko pokroić w grubą kostkę.
• Wszystkie warzywa wymieszać z soczewicą i polać sosem.

Sałatka śledziowa w jabłkach

SKŁADNIKI:

• 6 winnych jabłek (50 dag),
• 20 dag śledzi solonych (matiesy),
• 1 marchew (10 dag),
• 2 ziemniaki (15 dag),
• 1 cebula (5 dag),
• 1/2 szklanki majonezu,
• 1 jajko,
• 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
• sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

• Śledzie wymoczyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
• Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
• Ziemniaki i marchew opłukać, obrać, ugotować, a następnie ostudzić i pokroić w kostkę.
• Cebulę obrać i drobno posiekać.
• Połączyć składniki, polać majonezem, wymieszać, doprawić bazylią, solą i pieprzem. • Jabłka umyć i ściąć na 1/3 wysokości, wydrążyć miąższ (pozostawić cienkie ścianki).
• Miąższ drobno posiekać, dodać do sałatki i wymieszać. Jabłka napełnić sałatką.

Zielona sałatka z bobu

SKŁADNIKI:

- 500 g młodego bobu
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek kolendry
- pęczek pietruszki)
- 1 cebula
- pół cytryny

sos
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta suszonego estragonu 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotować bób w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki.
2. Rzodkiewki pokroić na ćwiartki. Szczypiorek, koperek, kolendrę i pietruszkę drobno posiekać.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wmasować sok w cebulę. 
4. W dużej misce wymieszać bób z rzodkiewkami, cebulą i zieleniną.
5. W małej miseczce rozetrzeć zmiażdżony ząbek czosnku z solą. Dodać musztardę, estragon, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dodać powstały sos do sałatki. Wymieszaći odstawić do lodówki, żeby się przegryzła.

 

ŹRÓDŁO: Kuchnia Joanny Brodzik

Sałatka śledziowa

SKŁADNIKI


• 3 płaty marynowanego śledzia
• 2 ugotowane na twardo jajka
• 1 cebulka
• duże czerwone jabłko
• ogórek konserwowy (niekoniecznie)
• pieprz
• sól
• majonez


PRZYGOTOWANIE


1. Płaty śledziowe kroimy w kostkę lub w paski, przekładamy do salaterki.
2. Cebulę, jajka, ogórka i jabłko (ze skórką) kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do śledzi. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem (tak, jak lubimy).

Przygotowałem wg przepisu Aleksandry Zwierzyńskiej z Warszawy

PRZYŚLIJ PRZEPIS, nr 13   listopad 2008