Sałatka śledziowa w jabłkach

SKŁADNIKI:

• 6 winnych jabłek (50 dag),
• 20 dag śledzi solonych (matiesy),
• 1 marchew (10 dag),
• 2 ziemniaki (15 dag),
• 1 cebula (5 dag),
• 1/2 szklanki majonezu,
• 1 jajko,
• 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
• sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

• Śledzie wymoczyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
• Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
• Ziemniaki i marchew opłukać, obrać, ugotować, a następnie ostudzić i pokroić w kostkę.
• Cebulę obrać i drobno posiekać.
• Połączyć składniki, polać majonezem, wymieszać, doprawić bazylią, solą i pieprzem. • Jabłka umyć i ściąć na 1/3 wysokości, wydrążyć miąższ (pozostawić cienkie ścianki).
• Miąższ drobno posiekać, dodać do sałatki i wymieszać. Jabłka napełnić sałatką.

  • /moje-gotowanie/501-saatki/3348-saatka-z-zielon-soczewic
  • /moje-gotowanie/501-saatki/3050-moje-gotowanie-zielona-saatka-z-bobu