MOJA KUCHNIA - Rolada serowa

 

SKŁADNIKI:


- l/2 kg sera żółtego tłustego (bez dziur) np. Gouda (w jednym kawałku)

Farsz:
- 1/2 kostki masła,
- 3 serki topione (z pieczarkami, tylżyckie lub śmietankowe),
- 1/2 kg pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 4 jajka


PRZYGOTOWANIE:

Ser:

- Ser włożyć do garnka z wrzącą wodą (woda musi zakrywać całą kostkę sera), garnek pozostawić na maleńkim ogniu musi być utrzymywana temperatura wrzenia (nie gotować), tak długo, aż ser cały zmięknie.
- Następnie ser wyjąć z wody sitem o maleńkich oczkach i przełożyć go na blat.
- Delikatnie uformować dłońmi prostokąt (uwaga: gorący).
- Pozostawić do lekkiego wystygnięcia.

Farsz:

- Pieczarki obrać, pokroić w drobniutką kostkę i na patelni teflonowej (bez tłuszczu) smażyć je aż wyparuje woda;
- Doprawić do smaku solą i pieprzem,
- Cebulę pokroić też w drobniutką kosteczkę, posolić popieprzyć i pozostawić na kilka minut (do zmorzenia);
- Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę;


- Rozetrzeć w misce masło, dodać serki topione, dalej rozcierać, a następnie dodać wystudzone pieczarki, cebulę, jajka i delikatnie wszystkie składniki wymieszać.
- Jeżeli potrzeba, doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- Farsz równomiernie rozłożyć na wystudzonym serze i zwinąć go w roladę.
- Roladę zawinąć ciasno w papier pergaminowy i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Rodę przygotowalem wg przepisu LUDECZKA.

 

  • /moje-gotowanie/501-saatki/3350-saatka-z-burakow-i-ziemniakow