Serowe ptasie mleczko
SKŁADNIKI:
• 3 waniliowe serki homogenizowane
• galaretka truskawkowa
• galaretka pomarańczowa
• 1/2 l śmietany 30%
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki żelatyny
• 10 dag biszkoptów
• puszka ananasów w syropie
PRZYGOTOWANIE:
1. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożyć biszkoptami (w odstępy między nimi wkruszyć kilka ciastek). Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudź. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę ananasów pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać i wyłóżyć na biszkopty. Potem to schlodzic.2. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę, ostudź. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową.
3. Pozostałe anansy pokroić na kosteczki, rozłożyć na masie śmietanowej.
4. Przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią ananasy. Schłodzić sernik w lodówce.
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3269-moje-gotowanie-proba-generalna-tradycyjny-keks
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3201-moje-gotowanie-karpatka