Serowe ptasie mleczko

 

SKŁADNIKI:

 

•  3 waniliowe serki homogenizowane
•  galaretka truskawkowa
•  galaretka pomarańczowa
•  1/2 l śmietany 30%
•  3 łyżki cukru pudru
•  2 łyżki żelatyny
•  10 dag biszkoptów
•  puszka ananasów w syropie
  


PRZYGOTOWANIE:


1.  Dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożyć biszkoptami (w odstępy między nimi wkruszyć kilka ciastek). Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudź. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę ananasów pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać i wyłóżyć na biszkopty. Potem to schlodzic.

2.  W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę, ostudź. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać i wylać na masę serową.

3. Pozostałe anansy pokroić na kosteczki, rozłożyć na masie śmietanowej.

4. Przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią ananasy. Schłodzić sernik w lodówce.

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3269-moje-gotowanie-proba-generalna-tradycyjny-keks
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3201-moje-gotowanie-karpatka