Babka jogurtowa
SKŁADNIKI:
250 g jogurtu naturalnego
250 g mąki
70 g masła
3 jajka
150 g cukru pudru
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczeniado dekoracji:
1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:1 Przygotuj produkty na ciasto. Masło stop w rondelku na bardzo małym ogniu.
2 Wymieszaj jogurt z jajkami, następnie dodaj przesiany cukier puder.
5 Zetrzyj na tarce 1 łyżeczkę skórki z cytryny i dodaj do masy.
4 Wlej do masy roztopione i ostudzone masło, dokładnie wymieszaj.
5 Stopniowo wsypuj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Wyrób gładkie ciasto.
6 Wlej ciasto do formy i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
7 Babkę pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij i posyp babkę cukrem pudrem.Przygotowalem na podstawie przepisu zamieszczonego w kolekcji przepisów kulinarnych "Ale pychota!" nr 4, 2012
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3958-moje-wypieki-ciasteczka-z-nutell-nutelki
- /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3912-ciasta-i-desery-biszkopt-krolowej-wiktorii