Ciasteczka z nutellą (nutelki)

 

SKŁADNIKI:

- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2/3 szklanki Nutelli (szklaneczkach, w której jest sprzedawana)
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1/2 tabliczki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

- Masło ucieramy na puch wraz z cukrem, dodajemy Nutellę.
- Mąkę przesiewamy z kakao, sodą i proszkiem a następnie mieszamy z masą maślano-nutellową. Ciasto powinno być na tyle gęste, żeby bez trudu zbijało się w kulki. Jeśli jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki, jeśli za gęste łyżkę lub dwie mleka.
- Na końcu do ciasta dodajemy czekoladę (jeśli chcemy) i wkładamy całość na około 30 minut do lodówki, żeby masa zesztywniała.
- Ze schłodzonej masy odrywamy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, formujemy ręcznie kulki (masa powinna zachowywać się jak miękka plastelina), spłaszczamy je i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Zachowujemy odstępy 3-4 cm, ciasteczka urosną.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut.
- Ciasteczka po upieczeniu powinny zostać na blaszce minimum 5 minut, do lekkiego ostudzenia, są bardzo delikatne, twardnieją w miarę stygnięcia

UWAGA! Uzupełniłem składniki jednym jajkiem, gdyż moje ciasto w tych proporcjach nie chciało się kleić. Dodałem także do ciasta sporą porcję posiekanych orzechów (wloskich).



ŹRÓDŁO: Ciasteczka z nutellą (nazwalem je "nutelki") przygotowałem na podstawie przepisu p. Dagmary, która prowadzi bardzo ciekawą stronę kulinarną Z PIEKARNIKA! Kliknij TUTAJ, aby wejść na wspomnianą stronę!

Gorąco polecam stronę pani Dagmary wszystkim, którzy pasjonują się pieczeniem.


 

  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3963-moje-wypieki-ciasto-jabkowo-gruszkowe-salcesonik
  • /moje-gotowanie/498-ciasta-i-desery/3920-ciasta-i-desery-babka-jogurtowa